Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Orzeźwiające,idealne do wakacyjnej kawki i nie tylko:)Spód jest wysoki, więc można zmniejszyć ilość składników lub gotowy przekroić na pół i przełożyć dowolnym kremem. Polecam!
1,75 szkl. mąki
1,25 szkl. cukru pudru
1 Kasia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i piec około 45 minut w temperaturze 180 st.
Krem:
800 ml śmietany min. 30%
2 łyżki żelatyny lub śmietan-fix
cukier waniliowy
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać. Śmietanę ubić do podwojenia objętości (ma być jeszcze lekko płynna), dodać cukier waniliowy i cienkim strumieniem wlać wystudzoną, ale jeszcze płynną!! żelatynę. Miksować do uzyskania pożądanej konsystencji (około pół minuty).
Krem wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.
Dodatkowo:
800 g truskawek
3 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody i odstawić na około 3 godziny do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszać!
Świeże lub mrożone truskawki ułożyć na schłodzonym kremie i delikatnie zalać tężejącą galaretką.
Przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz