Ciasto ze śmietaną i truskawkami

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Orzeźwiające,idealne do wakacyjnej kawki i nie tylko:)Spód jest wysoki, więc można zmniejszyć ilość składników lub gotowy przekroić na pół i przełożyć dowolnym kremem. Polecam!

Składniki na ciasto:
1,75 szkl. mąki
1,25 szkl. cukru pudru
1 Kasia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i piec około 45 minut w temperaturze 180 st. 

Krem:
800 ml śmietany min. 30%
2 łyżki żelatyny lub śmietan-fix
cukier waniliowy

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać. Śmietanę ubić do podwojenia objętości (ma być jeszcze lekko płynna), dodać cukier waniliowy i cienkim strumieniem wlać wystudzoną, ale jeszcze płynną!! żelatynę. Miksować do uzyskania pożądanej konsystencji (około pół minuty). 
Krem wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki.

Dodatkowo:
800 g truskawek
3 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody i odstawić na około 3 godziny do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszać!
Świeże lub mrożone truskawki ułożyć na schłodzonym kremie i delikatnie zalać tężejącą galaretką. 
Przechowywać w lodówce. 


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz