Ciasteczka pomarańczowe

Przepyszne ciasteczka z aromatem pomarańczy. Robi się je błyskawicznie. Świetnie komponują się z kubkiem herbaty bądź mleka. Warto zrobić z podwójnej porcji, gdyż szybko znikają z talerza:) Przepis zaczerpnięty z "Palce lizać". Gorąco polecam!



Składniki:

200 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
250 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto.
 Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć mokrym widelcem lub tłuczkiem do mięsa (w ten sposób wyciśnie się wzorek).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec ok. 20 minut, aż będą złociste.



 A tak wyglądają przed pieczeniem


Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Jednym słowem - REWELACJA!!! Kruche i o wspaniałym aromacie pomarńczy. Zalecana podwójna porcja. Pojedyncza znika z blachy zanim wystygnie.

    OdpowiedzUsuń