Tort jabłkowy

Dziś Święto, więc postanowiłam coś upiec. Popołudniowa kawka jak najbardziej wskazana:) Koleżanka Danka poleciła mi to ciasto. Rzeczywiście ciasto rewelacyjne, najlepsze jakie jadłam z jabłkami. Spróbujcie!





Składniki na ciasto:
1,5- 2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 jajko
0,5 kostki margaryny
1 mały proszek do pieczenia
Wyrobić ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć spód i boki ciastem.


Składniki na masę:
0,75 l soku jabłkowego
2 budynie waniliowe
0,75 szklanki cukru

Dodatkowo:
1 kg jabłek
0,5 śmietany 30%
2 śmietan-fixy
płatki migdałów

Budyń rozrobić w 0,5 szklanki soku. Resztę zagotować, dodając cukier i rozrobiony budyń. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto, zalać budyniem. Piec 1 godzinę w 175 st.C.
Śmietanę ubić z fixami, wyłożyć na ostudzone ciasto i posypać uprażonymi płatkami migdałów.





Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Przepyszne!!! Połowa została pochłonięta nawet jak środek nie do końca wystygł! Palce lizać:) W następną niedzielę powtórka:)

    OdpowiedzUsuń