Keks dyniowy

Sezon dyniowy kończy się i mimo, że za dynią nie przepadam, to skusiłam się na jej zakup. Mogę śmiało powiedzieć, że keks ten jest wyśmienity! Puree z dyni i maślanka powodują, że ciasto jest baardzo wilgotne. Przepis pochodzi z "Palce lizać". Polecam:)



Składniki na 1 małą keksówkę:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
80 g miękkiego masła
0,75 szklanki maślanki
1 szklanka puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika lub do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka olejku waniliowego
szczypta soli
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Suche składniki: mąkę, przyprawę do jabłecznika (piernika), proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i sodę, wymieszać w misce.
W drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, puree z dyni i olejek. Ubijać, aż masa będzie gładka. Dodać połowę miksu mąki, potem maślankę i pozostałą mąkę. Dodać żurawinę, orzechy i wymieszać.
Masę wyłożyć na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce- keksówce. Wierzch ciasta posypać łyżką cukru wymieszaną z odrobiną cynamonu.b
Piec w 180 st. C i piec do momentu, aż patyczek będzie suchy- około 70 minut.


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz