Tort angielski

I kolejny przepis na pyszne ciasto od Gabrysi. Tort ten jest wyśmienity, lekki, nie za słodki... wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem wina, dżem porzeczkowy, bita śmietana i w środku beza- idealne połączenie. Rewelacja!



Składniki na bezę:
2 białka
szczypta soli 
100 g cukru
0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
0,5 łyżeczki białego octu 6% bądź słabszego

Białka ubić na sztywno, dodając sól. Powoli dodawać cukier, skrobię, a na koniec ocet. 
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać białka i piec 1 godzinę w 150 st. C (ja piekłam 10 minut dłużej).Wystudzić.

Składniki na ciasto kakaowe:
225 g mąki tortowej
100 g masła
250 g cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyzeczka sody
50 g kakao
200 ml wina czerwonego wytrawnego

Wszystkie składniki zmiksować, dodając na koniec wino. Ciasta nie mieszać za długo. 
Wylać na tortownicę z papierem do pieczenia i piec 25- 30 minut. Ja piekłam 45 minut, ponieważ po sugerowanym czasie było jeszcze surowe w środku. Pozostawić do wystygnięcia, następnie przeciąć na 2 blaty. 

Ponadto:
700 ml śmietany 30%
3 śmietan-fixy
cukier waniliowy
dżem porzeczkowy
biała czekolada
mleczna czekolada

Śmietanę ubić z śmietan-fixem, dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać. 

Na talerzu układać warstwami:
ciasto kakaowe- dżem porzeczkowy- śmietana- beza- śmietana- ciasto kakaowe- dżem porzeczkowy-  
śmietana. Boki również posmarować śmietaną. 
Wierzch tortu posypać startą białą czekoladą, a boki mleczną.



Drukuj to!

1 komentarz: