Składniki na bezę:
2 białka
szczypta soli
100 g cukru
0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
0,5 łyżeczki białego octu 6% bądź słabszego
Białka ubić na sztywno, dodając sól. Powoli dodawać cukier, skrobię, a na koniec ocet.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać białka i piec 1 godzinę w 150 st. C (ja piekłam 10 minut dłużej).Wystudzić.
Składniki na ciasto kakaowe:
225 g mąki tortowej
100 g masła
100 g masła
250 g cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyzeczka sody
1 łyzeczka sody
50 g kakao
200 ml wina czerwonego wytrawnego
Wszystkie składniki zmiksować, dodając na koniec wino. Ciasta nie mieszać za długo.
Wylać na tortownicę z papierem do pieczenia i piec 25- 30 minut. Ja piekłam 45 minut, ponieważ po sugerowanym czasie było jeszcze surowe w środku. Pozostawić do wystygnięcia, następnie przeciąć na 2 blaty.
Ponadto:
700 ml śmietany 30%
3 śmietan-fixy
cukier waniliowy
dżem porzeczkowy
biała czekolada
mleczna czekolada
Śmietanę ubić z śmietan-fixem, dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.
Na talerzu układać warstwami:
ciasto kakaowe- dżem porzeczkowy- śmietana- beza- śmietana- ciasto kakaowe- dżem porzeczkowy-
śmietana. Boki również posmarować śmietaną.
Wierzch tortu posypać startą białą czekoladą, a boki mleczną.



najlepsze ciasto na świecie!
OdpowiedzUsuń