Gdzieś w stosie karteczek znalazłam przepis na Placek Niebo, poza tym na forach same pozytywne komentarze, że niby "niebo w gębie" itp. Z zapałem zabrałam się do pracy... A że miałam dużo orzechów, postanowiłam sama wyłuskać, trwało to i trwało! Poza tym masa jabłkowa była bardzo słodka, dodałam dodatkowo łyżeczkę kwasku i wszystko "skwasiłam". Krem orzechowy niby ok, ale ma bardzo wyrazisty smak. Jak dla mnie chyba nawet za bardzo...minęły 3 godziny kiedy ciasto było gotowe!
Czyli jaki z tego wniosek? ciasto pracochłonne, a na dodatek nie za smaczne. Ja tego placka drugi raz nie zrobię. Jeśli Wy uważacie inaczej, spróbujcie! Może Wam się uda:) Powodzenia!
Kruchy spód:
300 g mąki
200 g masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki na blasze o wymiarach 25 x 36 cm. Czas pieczenia 20- 25 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
60 g cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Wszystkie składniki podgotować. Wyłożyć na kruchy spód, gdy będzie jeszcze ciepłe. Przykryć drugim kruchym ciastem i lekko docisnąć.
Masa orzechowa:
250 g orzechów
szklanka gorącego mleka
250 g masła
200 g cukru pudru
Orzechy zemleć i zalać gorącym mlekiem, utrzeć masło z cukrem i dodawać stopniowo orzechy. Gotową masą przykryć ciasto. Wierzch posypać kakao lub polewą.
Polewa:
7 łyżek wody
7 łyżek cukru
ćwierć kostki masła
2 łyżki kakao
Drukuj to!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz