Rewelacyjny włoski deser na bazie mascarpone z dodatkiem kawy i likieru. Idealnie słodki, puszysty, rozpływający się w ustach, lekki...
Składniki na 4 niewielkie pucharki:
250 g mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru
ok. 25 biszkoptów
niepełna szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
3 łyżki amaretto lub likieru kawowego
kakao do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, dodać mascarpone i dalej ubijać. Białka również ubić i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Do przestudzonej kawy dodać likier. Moczyć biszkopty króciutko, włożyć i od razu wyjąć, aby za bardzo nie nasiąkły.
W pucharki układać po 3 biszkopty, na to 2-3 łyżki kremu, posypać kakao i znów biszkopty, masa.
Deser schłodzić przynajmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.
Drukuj to!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz